Alles over je simkaart

Op deze pagina lichten we de meest gestelde vragen over de simkaart toe.

Hoe verwissel ik mijn simkaart?

Er kunnen verschillende redenen zijn om je simkaart te verwisselen. De voornaamste reden is het overstappen naar een andere provider. Andere redenen zijn een geblokkeerde telefoon of een nieuw toestel. Volg deze stappen om je nieuwe simkaart te verwisselen:

  1. In de zijkant van je telefoon zit een vakje waar de simkaart in moet. Gebruik de bijgeleverde tool of een paperclip en druk die in het gaatje van het vakje. 
  2. Haal je oude simkaart eruit en verwissel deze met je nieuwe.
  3. Duw het vakje weer terug naar binnen.
  4. Activeer je simkaart door de pincode ervan in te voeren op je scherm.
  5. Je simkaart is geactiveerd en je telefoon kan gebruikt worden!
 

Wat is een simlock en hoe verwijder ik het?

Een simlock is software dat als digitaal slot dient. Telefoons met een simlock kunnen alleen gebruikt worden als de juiste simkaart erin zit. De telefoon wordt geblokkeerd wanneer er een andere simkaart in zit. De meeste telefoons zijn gelukkig simlockvrij, maar op sommige telefoons zit nog wel een simlock. Het is verstandig om na te gaan of je telefoon simlockvrij is wanneer je een (sim only) abonnement afsluit. Je kunt hier achter komen door een andere simkaart in je telefoon te doen, of je IMEI-nummer op IMEI.info in te vullen. Je kunt dit nummer vinden door #06# te “bellen” of naar je Apparaatgegevens te gaan in je instellingen.

Je kunt een simlock niet zelf verwijderen, dit moet je provider doen. Vaak krijg je een code toegestuurd om je telefoon simlockvrij te maken. Als je telefoon minstens een jaar oud is, doet je provider dit vaak gratis. Voor die tijd moet je meestal een eenmalig bedrag hiervoor neerleggen.

 

Wat is de pincode/pukcode van mijn simkaart?

Wanneer je je telefoon (opnieuw) opstart of er een nieuwe simkaart indoet, zal je telefoon om een pincode vragen. Dit is een viercijferige pincode die alle gegevens op je simkaart en telefoon beschermt. De code staat op de achterkant van je simkaart. Vanwege de veiligheid is het aan te raden om de standaard gegeven pincode te veranderen. 

Ben je de pincode vergeten, of heb je deze verkeerd ingevoerd? Je hebt drie pogingen om de juiste pincode in te voeren. Daarna wordt je simkaart geblokkeerd. Je kunt dan alleen nog je telefoon ontgrendelen door de pukcode in te voeren. Dit is een achtcijferige code die bij je simkaart geleverd wordt. Het is verstandig om contact op te nemen met je provider als je de pukcode niet weet. Je simkaart wordt permanent geblokkeerd als je deze code negen keer verkeerd invult.

Heb je een iPhone? Dan kan je de pincode van je simkaart wijzigen in je instellingen. Klik in je instellingen op “Telefoon”, dan op “Simpincode” en alst laatste op “Wijzig pincode”. Je moet eerst je huidige pincode invoeren voordat je deze kunt wijzigen. 

 

Waar staat mijn sim kaartnummer?

Een simkaart verbindt je telefoon met het mobiele netwerk van je provider. Elke simkaart heeft een uniek nummer, dit wordt een ICC-ID (Integrated Circuit Card ID) genoemd. ICC-ID bestaat uit 13 cijfers en begint in de meeste gevallen met dezelfde vier cijfers: 8931. Als je met nummerbehoud overstapt naar een andere provider of je abonnement wilt verlengen kan er om dit nummer gevraagd worden.

Je kunt je simkaartnummer op de achterkant van je simkaart vinden. Het is de reeks getallen naast de goude chip op je simkaart. Het nummer bestaat uit 8 tot 20 cijfers, dit verschilt per provider. Het nummer is ook te vinden in de instellingen van je telefoon. Android-toestellen moeten eerst de app “SIM Card” downloaden om hun simkaartnummer te achterhalen. Je kunt natuurlijk ook comtact opnemen met je provider om achter het nummer te komen.

 

Wat is een duo-sim?

Met een duosim abonnement heb je twee simkaarten waarmee je op hetzelfde nummer bereikbaar bent. Je kunt met duosim gebruik maken van twee apparaten zonder je simkaart om te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan een extra telefoon of een tablet. Denk eraan dat je beide apparaten niet tegelijk kan gebruiken. Je moet eerst een van de apparaten uitschakelen om de ander te gebruiken. 

 

Wat is een dual-sim?

Dual-sim houdt in dat je één telefoon hebt met twee verschillende simkaarten met twee verschillende telefoonnummers van twee verschillende abonnementen. De meeste nieuwe telefoonmodellen ondersteunen dual-sim. Dit is handig als je bijvoorbeeld één telefoon wilt gebruiken voor zakelijk en privé, maar de twee wel gescheiden wilt houden. 

 

Wat is eSIM?

ESIM staat voor “embedded SIM”. Dit betekent dat een sim-chip direct in je telefoon wordt gebouwd, in tegenstelling tot de fysiek sim-kaart die je zelf in je telefoon moet doen. De eSIM is dus eigenlijk een digitale simkaart.

 

Overeenkomsten:

De eSim en de simkaart hebben dezelfde functionaliteit: ze bewaren de gegevens die nodig zijn voor een telefoon om te verbinden met een netwerk. Beiden bevatten ze dus je telefoonnummer en netwerkautorisatiegegevens. 

 

Verschillen

  • Digitaal vs fysiek: de gebruikelijke sim-kaart is een fysiek kaartje wat in je telefoon kan worden geplaatst of verwijderd. Een eSIM wordt door mdidel van software in je telefoon gebouwd en kan dus niet fysiek worden verwijderd.
  • Wisselgemak: met een eSIM is het wisselen van provider of abonnement een stuk makkelijker. Dit komt doordat dit via software kan worden geregeld, in plaats dat er fysieke SIM-kaarten van te pas komen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere abonnementen op een eSIM hebben.
  • Ontwerp: doordat de eSIM digitaal is, kan er bespaard worden op ruimte. Dit betekent dat het ontwerp van de telefoon dunner en dus lichter kan zijn.
  • Duurzaamheid en betrouwbaarheid: doordat de eSIM digitaal is, hoeven er geen SIMkaarten verwisseld te worden, waardoor er geen risico is op verlies of beschadiging. Ook zijn ze daardoor minder gevoelig voor schade door water of stof.