Je mobiel beveiligen en verzekeren

Helaas kan het je maar al te vaak overkomen dat je telefoon gestolen wordt of beschadigd raakt. Dit kan je zomaar honderden euro’s kosten als je niet verzekerd bent. En als je wel verzekerd bent, wordt dit dan wel gedekt? Op deze pagina geven we je meer informatie over het vezekeren van je telefoon. Ook vertellen we je hoe je je telefoon kunt beveiligen en wat je moet doen als deze gestolen is.

Inboedel- en telefoonverzekering

Je kunt zowel een inboedelverzekering als telefoonverzekering afsluiten om je telefoon te verzekeren tegen schade of diefstal. Beide verzekeringen dekken verschillende aspecten onder verschillende omstandigheden. De belangrijkste verschillen tussen de twee zullen hieronder besproken worden.

Dekkingsbereik

  • Inboedelverzekering: Deze verzekering dekt je inboedel, waaronder je telefoon, tegen waterschade, brand en mogelijk diefstal. Het biedt een algemene dekking voor de spullen in je huis. De dekking van schade of eventueel diefstal is vaak beperkter dan bij een telefoonverzekering. Met een inboedelverzekering heb je vaak een hoger eigen risico en ben je niet altijd gedekt wanneer er iets buitenshuis gebeurt met je telefoon.
  • Telefoonverzekering: Deze verzekering is specifiek voor je telefoon bedoeld en biedt dekking tegen schade, technische mankementen en mogelijk diefstal. De dekkingen zijn specifieker en uitgebreider in vergelijking met de inboedelverzekering. Ook biedt de telefoonverzekering dekking bij omstandigheden die niet onder de inboedelverzekering vallen. Het eigen risico is vaak aan te passen en je kunt kiezen uit extra dekkingen.

Kosten

  • Inboedelverzekering: De kosten van de verzekering zijn afhankelijk van de waarde van je inboedel, waar je woont en de gekozen dekking. 
  • Telefoonverzekering: In verhouding tot de waarde van je telefoon kunnen de kosten van de verzekering wat hoog liggen. Dit hangt af van het model van je telefoon en de gekozen dekking. 

Noodzaak

  • Inboedelverzekering: Het is gebruikelijk voor huiseigenaren of huurders om een inboedelverzekering af te sluiten om hun groot aantal spullen te bschermen.
  • Telefoonverzekering: Wordt voornamelijk afgesloten door mensen die veel waarde hechten aan hun telefoon, bijvoorbeeld als je afhankelijk bent van je telefoon voor het dagelijks gebruik. 

Je kunt beide verzekeringen apart afsluiten, maar je kunt ook een telefoonverzekering bovenop je inboedelverzekering afsluiten. Of je een of beide verzekeringen afsluit hangt af van je persoonlijke behoeften en de waarde van je telefoon.


Cyberverzekering

Meestal biedt een inboedelverzekering geen dekking tegen cybercriminaliteit. Gelukkig kun je een cyberverzekering apart afsluiten, o.a. bij Cyberverzekeringen Allianz, AIG, Chubb en Hiscox. Enkele voorbeelden van de dekkingen die cyberverzekeringen bieden:

  • Kosten voor respons op datalekken. Denk bijvoorbeeld aan het informeren van betrokkenen bij een datalek;
  • Kosten van losgeld bij cyberafpersing;
  • Herstelkosten van bijvoorbeeld data en software;
  • Kosten van identiteitsfraude.


Hoe beveilig ik mijn telefoon?

De beveiliging van je telefoon is heel belangrijk, vooral met de toenemend aantal datalekken. Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven we je een aantal tips om je telefoon zo optimaal mogelijk te beveiligen. 

  • Installeer een Antivirus-app;
  • Vergendel je telefoon en apps met een toegangscode;
  • Gebruik een tweestapsauthenticatie;
  • Gebruik een VPN (Virtual Private Network);
  • Download alleen van officiele App stores (bijvoorbeeld de Google Play Store en Apple App Store);
  • Installeer alle updates;
  • Vermijd het gebruik van openbare wifinetwerken en onbekende bluetooth-bronnen;
  • Vermijd het klikken op verdachte links en het downloaden van onbekende bijlagen;
  • Gebruik apps die end-to-end-codering gebruiken. Dit houdt in dat je data versleuteld wordt, zodat niet iedereen je berichten kan lezen.


Wat als mijn telefoon gestolen of kwijt is?

Ben je je telefoon kwijt? Iphone en Android-toestellen hebben handige functies waardoor je hopelijk snel je telefoon weer in je handen hebt. Is je telefoon gestolen of kan je deze echt nergens vinden? Dan kun je op afstand alle gegevens verwijderen. 


Ik ben mijn telefoon kwijt

Als je een Android-toestel wilt zoeken moet je ingelogd zijn op een Google-account. Als je een Google-account aan je telefoon hebt gekoppeld dan staat “Vind mijn apparaat” automatisch aan. Om je telefoon vervolgens te zoeken moet deze batterij hebben, verbonden zijn met data of wifi en de locatie aan staan. In “Vind mijn apparaat” kun je de locatie van je telefoon live volgen. Je kunt je Android-toestel ook een geluid laten afspelen door in “Vind mij apparaat” op “Bellen” te klikken. Deze functie werkt zelfs als je telefoon op stil staat.

Als je een Apple-toestel wilt zoeken moet je ingelogd zijn met je Apple ID op “Zoek mijn iPhone”. Als je iPhone uitgeschakeld is, kan “Zoek mijn iPhone” je telefoon nog traceren tot 24 uur nadat deze uitgeschakeld is. Ook in “Zoek mijn iPhone” kun je de locatie van je iPhone live volgen. Om je iPhone een geluid af te laten spelen klik je in “Zoek mijn iPhone” op “Geluid afspelen”. 


Mijn telefoon is gestolen

Met een Android-toestel kun je de functie “Apparaat beveiligen” gebruiken in “Vind mijn apparaat”. Met deze functie vergendel je je telefoon met een pincode of wachtwoord. Ook heb je de optie om een telefoonnummer of berichtje achter te laten voor de vinder of dief. Ben je er zeker van dat je telefoon is gestolen en dat je deze niet meer terug gaat krijgen? Dan kun je de functie “Apparaat wissen” gebruiken. Alle gegevens op je telefoon worden dan verwijderd. Na het wissen kun je “Vind mijn apparaat” niet meer gebruiken op je telefoon.

Een iPhone kun je op afstand vergrendelen door in “Zoek mijn iPhone” de functie “Verloren modus” te gebruiken. Kies voor “Wis Apparaat” als je zeker weet dat je je telefoon niet terug gaat krijgen. Alle gegevens van je iPhone zullen gewist worden op het moment dat deze verbinding maakt met een wifi-netwerk. Dit kan niet ongedaan worden. Als je iOS 15 of hoger hebt kun je na het wissen nog steeds “Zoek mijn iPhone” gebruiken om je telefoon te traceren.


Extra stappen

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, of was “Vind mijn apparaat” of “Zoek mijn iPhone” niet ingeschakeld op je telefoon? Dan kun je het volgende nog doen:

  1. Pas het wachtwoord van je Google-account of Apple ID aan. Doe dit ook voor je e-mailadres en social media accounts (bijvoorbeeld Instagram en Tiktok). Ga naar de lijst met vertrouwde apparaten in je Google- of Apple account en verwijder je telefoon uit deze lijst.
  2. Doe aangifte bij de politie. Mogelijk wil de politie het serienummer van je telefoon weten. Deze kun je terugvinden in “Over de telefoon” of “Apparaatinformatie” bij je instellingen. Als je een Android-toestel hebt is je serienummer ook terug te vinden in “Vind mijn apparaat’ bij “Apparaatgegevens”. Als je een iPhone hebt kan de politie het serienummer opvragen.
  3. Neem contact op met je provider als je telefoon verzekerd is. Zij kunnen het account op je telefoon uitschakelen en een claim indienen. 

Direct regelen