Sim Only in het buitenland

Wil je je telefoon gebruiken in het buitenland? Op deze pagina vertellen we je wat de regels zijn en hoe je je kosten zoveel mogelijk kunt beperken.

 

Roaming

Wat is roaming?

Wanneer je aan het (data)roamen bent, maak je gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider. Over het algemeen gebruik je dit wanneer je belt, sms’t en internet in het buitenland. Je telefoon verbindt met het lokale netwerk, dat weer contact maakt met het netwerk van je eigen provider. Buiten de EU kan dit hoge kosten met zich meebrengen.

 

Wanneer moet ik roaming uitzetten?

Binnen de EU/EER is roamen gratis, dit gaat uit je normale bundel. Ook in het Verenigd Koninkrijk kun je gratis roamen. Als je naar een land gaat buiten de EU of Europa, dan moet je rekening houden met hoge kosten tijdens het roamen. Buiten de EU bepalen providers namelijk zelf hoeveel ze vragen voor roaming. Het is daarom verstandig om roaming uit te zetten buiten de EU. Ook als je op cruise gaat of je op een veerboot bevindt, is het aan te raden om roaming uit te zetten. De kosten kunnen namelijk wel oplopen tot €10,- per MB.

 

Als je je in een grensgebied bevindt, kan je telefoon automatisch verbinden met het netwerk van het buurland. Dit gebeurt wanneer het netwerk van het buurland sterker is dan die van het land waar je bent. Om onverwachte en onnodige kosten te voorkomen, is het aan te raden je netwerk handmatig te kiezen wanneer je buiten de EU bent.

 

Check altijd voor vertrek bij je provider wat de precieze tarieven zijn. Afhankelijk van je provider kunnen Europese landen die niet in de EU/EER zitten, zoals Turkije en Zwitserland, nog steeds binnen je bundel vallen. 

 

Bellen in en naar het buitenland

Je kunt gratis roamen vanuit je bundel wanneer je in een ander land binnen de EU bent en:

  • wordt gebeld door een Nederlands nummer;
  • belt naar een Nederlands nummer;
  • belt naar een Nederlands nummer binnen de EU;
  • belt naar een buitenlands nummer in de EU;

 

Je roamt niet vanuit je bundel als je vanuit Nederland naar een buitenlands nummer in de EU belt. Je provider brengt dan extra kosten in rekening. 

 

Fair Use Policy

De Fair Use Policy is ingevoerd om te voorkomen dat onbeperkte abonnementen worden misbruikt. Er is sprake van onredelijk gebruik als je in 4 maanden tijd in een ander land binnen de EU meer data verbruikt dan in Nederland. Je provider zal in dit geval contact met je opnemen en vragen om je gebruiksgedrag aan te passen. Check je provider voor de specifieke voorwaarden van het beleid.

 

Tips

Wanneer je naar een land buiten de EU gaat, kunnen de internetkosten flink oplopen. We geven je wat handige tips om deze onverwachte kosten te voorkomen.

  • Zet je roaming uit. Wil je er echt zeker van zijn dat je geen internet verbuikt? Zet dan ook je mobiele data uit.
  • Schakel je voicemail uit. Als je buiten de EU wordt gebeld zitten er kosten verbonden aan een voicemail.
  • Verlaag je plafond. Zo wordt je internet geblokkeerd wanneer je eroverheen gaat.
  • Schakel je locatievoorzieningen uit. Apps die je locatie gebruiken, zoals Maps en Snapchat, verbuiken veel data.
  • Verlaag de resolutie waarin je foto’s en video’s bekijkt, downloadt en verstuurt (bv. op Youtube en Whatsapp). Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer data je verbruikt.
  • Schakel automatische updates uit. Als je dit aan hebt staan kunnen apps updaten zonder dat jij het doorhebt. Direct regelen