Duurzaamheid mobiele telefoon

In de afgelopen jaren is duurzaamheid steeds belangrijker geworden voor de consument. Het kan één van de redenen zijn waarom consumenten wel of niet een product kopen. De telefoon is een belangrijk gebruiksvoorwerp; je gebruikt het bijna overal voor. Het is niet minder dan logisch dat je je telefoon zo duurzaam mogelijk wilt hebben. Op deze pagina bespreken we de duurzaamheid van je telefoon.

 

Hoe duurzaam is mijn telefoon?

Er wordt meer energie verbruikt bij het produceren van de telefoon dan bij het gebruik. Alle stappen die nodig zijn om tot het eindproduct te komen, zijn niet duurzaam. Zo gebeurt het verkrijgen van de metalen die nodig zijn om je telefoon te produceren, op een manier die slecht is voor het klimaat. Arbeiders graven de materialen op in slechte omstandigheden en de grondstoffen moeten getransporteerd worden. De fabrieken zelf zijn ook belastend voor het milieu. Bij het productieproces komt namelijk enorm veel CO2 vrij. Al deze processen zijn niet duurzaam en schadelijk voor het milieu. 

 

Daarentegen kost het opladen van je telefoon niet veel energie. Daarom is het goed voor het milieu als je langer met je telefoon doet. Je portemonnee zal je ook dankbaar zijn! Hieronder geven we je tips hoe je de levensduur van je telefoon kunt verlengen:

  • Repareer je telefoon. Is je camera kapot, je batterijduur aangetast of werken bepaalde knoppen niet meer? Je hoeft niet altijd gelijk een nieuwe telefoon te kopen. Kapotte telefoons zijn vaak makkelijk te repareren.
  • Koop een refurbished telefoon. Ben je toe aan een nieuwe telefoon? Je doet het milieu (en je portemonnee) een plezier wanneer je kiest voor een refurbished telefoon. Deze telefoons zijn volledig gecontroleerd en gereviseed. Dit houdt in dat ze gecontroleerd worden op kwaliteit en functioneren. 
  • Recycle je oude telefoon. Laat je oude telefoon niet stof vangen, maar lever deze in bij een recycle punt! In je telefoon zitten namelijk allemaal grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. 
  • Bespaar data. We verbruiken enorm veel data met het gebruik van social media en het streamen op platforms. Door de toename van het dataverkeer worden er meer datacenters gebouwd en deze verbruiken enorm veel energie.
  • Laad je telefoon eerder op. Het is slecht voor je batterij om deze op te laden wanneer die (bijna) leeg is. Hieronder geven we je meer tips om je batterij zo lang mogelijk werkend te houden.

 

Fabrikanten zelf kunnen ook bijdragen aan de verduurzaamheid na het productieproces. Zo wordt er steeds vaker gekozen voor duurzame verpakkingen van de telefoons. Plastic materialen worden bijvoorbeeld vervangen door papier. Ook worden standaard bij o.a. Samsung en Apple apparaten minder accessoires bijgeleverd. Wat moet je namelijk met een extra oplader als je er nog een in huis hebt die nog werkt? 

 

Hoe verleng je de levensduur van je batterij?

Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de verlenging van de levensduur van je telefoon, is de batterij. We geven je tips om de levensduur van je batterij te verlengen:

  • Laad je telefoon niet volledig op tot 100% en laat het niet volledig leeglopen. In bijna alle telefoons van tegenwoordig zitten Li-ion batterijen en deze hebben een maximum aantal keren dat ze opgeladen en ontladen kunnen worden voordat hun prestaties afnemen. Door te voorkomen dat je je telefoon volledig oplaadt en leeg laat lopen, worden de laad- en ontlaadcycli niet geheel gebruikt. Hierdoor verleng je de levensduur van je batterij. Houd je laadniveau tussen de 20% en 80% om de batterijduur te optimaliseren.
  • Laad je telefoon niet op tijdens het slapen. Zoals net beschreven is het niet goed om je batterij volledig op te laden, maar overmatig opladen is nog slechter voor je batterij.
  • Zet de functies uit die veel van je batterij vragen. Voorbeelden hiervan zijn bluetooth, helderheid en locatie. 
  • Gebruik de juiste oplader. Het is aantrekkelijk om een goedkope oplader te kopen wanneer die van jou stuk gaat bijvoorbeeld. Deze zijn alleen vaak niet volledig afgestemd op je specifieke telefoonbatterij en letten niet op de toestand van je telefoon. Hierdoor kunnen de laadsnelheid en prestaties van je telefoonbatterij beïnvloed worden.
  • Houd je telefoon weg van hele hoge en lage temperaturen. De kwaliteit van je batterij wordt negatieg beïvloed wanneer deze oververhit raakt of heel koud wordt. Vermijd ook vochtige plekken zoals de badkamer tijdens het douchen. De waterdamp condenseert in je telefoon tot water en kan onderdelen beschadigen.

 

Sim Only is een duurzame keuze

Als je telefoonabonnement is afgelopen betekent het niet gelijk dat je ook een nieuw toestel nodig hebt. Vaak werken telefoons nog prima na 2 jaar. Met Sim Only kun je je toestel behouden, draag je bij aan het milieu en bespaar je geld!

Direct regelen