Data besparen en veilig internetten

Het is verstandig om bewust te zijn van je datagebruik. Voorkom onnodig hoge kosten en verlaag je datagebruik waar dit mogelijk is. Op deze pagina geven we informatie over hoe je data kunt besparen, een hotspot kunt maken en veilig gebruik kunt maken van openbare wifi-netwerken.

Dataplafond

Als student heb je een beperkt budget en wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan. Gelukkig kun je met een SIM Only abonnement een dataplafond instellen om dit te voorkomen. Met een dataplafond wordt je internet geblokkeerd (of de snelheid verlaagd) wanneer je je volledige databundel verbruikt hebt. Je krijgt een sms van je provider wanneer je 80% van je bundel hebt verbruikt. Zo kun je met een gerust hart blijven internetten en hoeft de gedachte van onverwachte kosten niet meer in je hoofd rond te spoken. Dataplafonds kunnen je bewuster laten worden over je internetverbruik. Is je internet geblokkeerd, maar heb je toch echt data nodig? Dan kun je dit altijd nog bijkopen in de app of op de website van je provider. Je hebt dus alles zelf in de hand.

Mobiele data besparen

Het is geen pretje om voor het einde van de maand zonder data te zitten. Niet op elke plek is namelijk wifi. Om dit te voorkomen, geven we je wat tips:

  • Wees je bewust van de apps die de meeste data kosten. Dit kun je checken door in je “Instellingen” naar “Mobiel netwerk” of “Datagebruik” te gaan. 
  • Stream zo min mogelijk media. Het kost heel veel data om video’s en muziek te streamen. Het is verstandig om je media vooraf te downloaden, zodat je deze offline kunt bekijken. Hieronder bespreken we welke apps data slurpers zijn.
  • Zet automatische updates uit. Als je dit aan hebt staan, worden je apps geüpdatet via je data. Om dit uit te schakelen op een iPhone ga je in je “Instellingen” naar “App Store” en zet “Automatische updates” uit. Android-toestellen zetten dit uit door de Play Store te openen, naar “Instellingen” te gaan en op “Apps automatisch updaten” te klikken. Je kunt ook instellen dat ze alleen automatisch geüpdatet worden via wifi.
  • Zet achtergrondgegevens uit. Apps verbruiken ook data wanneer je ze niet gebruikt. Je kunt dit uitschakelen op je iPhone door in je “Instellingen” naar “Algemeen” te gaan en “Ververs op achtergrond” uit te zetten. Op Android-toestellen ga je in “Instellingen” naar “Gegevensgebruik”, druk je op de drie puntjes en zet je “Achtergrondgegevens beperken” aan. 

Deze apps verbruiken de meeste data

Het is een verkeerde opvatting dat apps die je veel gebruikt, veel data kosten. Bijvoorbeeld een berichtje op Whatsapp sturen kost zo’n 1KB en een e-mail versturen kost zo’n 20-75KB. Hier tegenover heb je de data slurpers: de apps die per eenheid veel data kosten. 

  • Sociale media. Apps als Facebook en Instagram verbuiken heel veel data. Een uurtje scrollen op deze twee apps kost zo’n 100MB per uur. In totaal kost het je dus zo’n 3GB per maand wanneer je elke dag een uur scrollt.
  • Video’s streamen. Een video op Youtube kijken kost zo’n 4MB per minuut. Ook streamingplatforms als Netflix en Videoland kosten veel data per minuut. Je kunt dit verbruik verminderen door de resolutie te verlagen.
  • Muziek streamen. Als je muziek luistert via een app of op een website dan kost dat zo’n 1MB per minuut. Het dataverbruik per minuut op muziekdiensten is soms moeilijker te berekenen. Zo slaat Spotify playlists die je vaak beluisterd op in de cache. Hierdoor kost het minder data wanneer je deze opgeslagen playlists beluisterd. 
  • Videobellen via internet. Facetime kost zo’n 3,5MB per minuut en Skype zelfs 7,5MB! Het verbruik kun je verminderen door enkel met audio te bellen.
  • Google Maps. Het verbruik hangt af van een aantal dingen zoals of je de kaart in 2D, 3D bekijkt en of je de navigatie gebruikt. Naar schatting kost Google Maps zo’n 10MB per half uur.

Wifi-hotspot maken

Moet je iets doen op je laptop, maar is er geen wifi? Of is de databundel van je vriend(in) op? Maak dan een persoonlijke hotspot via je databundel. Andere apparaten (telefoons, laptops, tablets, etc.) kunnen dan de internet van jouw databundel gebruiken. Wees je ervan bewust dat je dataverbruik meer is. Hieronder leggen we je uit hoe je een hotspot kan aanmaken op een iPhone en Android-toestel.

Hotspot maken op een iPhone

  1. Ga in “Instellingen” naar “Persoonlijke hotspot”;
  2. Zet “andere mogen verbinden” aan;
  3. Stel bij “Wachtwoord (wifi)” een wachtwoord in. Kies een moeilijk wachtwoord (bij voorkeur met cijfers en symbolen) zodat mensen niet zomaar kunnen meegenieten van je data;
  4. Ga terug naar “Wifi” in de instellingen en kies de hotspot waar je gebruik van wilt maken. Vul het gekozen wachtwoord in.

Hotspot maken op een Android-toestel

  1. Ga in “Instellingen” naar “Verbindingen”, kies “Tethering en draagbare hotspot” (deze namen verschillen vaak per toestel) en schakel de Draagbare/Mobiele Wifi hotspot in;
  2. Stel een netwerknaam en wachtwoord in;
  3. Ga terug naar “Wifi” in de instellingen en kies de hotspot waar je gebruik van wilt maken. Vul het gekozen wachtwoord in.

Wifi in de trein

Tegenwoordig hebben veel treinen gratis wifi. Handig, want je kunt op deze manier data besparen! Is er wifi in je trein dan zul je het wifinetwerk “Wifi in de trein” als optie zien staan. Wanneer je hierop klikt kom je op de welkomstpagina terecht en hoef je enkel de algemene voorwaarden te accepteren om verbonden te zijn met de wifi van de trein.

Let op dat er internet criminelen actief kunnen zijn op openbare wifi-netwerken, zoals “Wifi in de trein”. We geven je wat tips:

  • Bezoek enkel websites met beveiliging. Beveiligde websites beginnen met “https”. Vaak hebben deze websites ook nog een slotje links van de URL staan.
  • Deel geen bankgegevens. Log niet in op bankieren-apps en deel geen bankgegevens via chats of apps op het wifi-netwerk van de trein. Internet criminelen kunnen mogelijk meekijken. Gebruik in plaats daarvan je eigen mobiele data.
  • Log niet in met je DigiD. Als er internet criminelen meekijken, dan geef je ze gratis toegang tot je persoonlijke gegevens.

Direct regelen