Wie heeft mij gebeld?

Ben je gebeld door een onbekend nummer en wil je weten wie het was? We geven je vijf manieren waardoor je mogelijk kan achterhalen wie die onbekende beller nou is. Ook geven we je tips om fraude te herkennen en te voorkomen.

Check via Google

Google het telefoonnummer waardoor je gebeld bent. Als je gebeld bent door een bedrijf dan staat dat vaak vermeld op Google, of op de website van het bedrijf zelf. Ook zijn er fora als wieheeftmijgebeld.nl en telefoonboek.nl waar mensen telefoonnummers delen met identiteiten en/of ervaringen. 

Check de ACM Database

De Autoriteit Consument en Markt (ACM.nl) heeft een Excel bestand waarin bedrijven met hun telefoonnummers staan. Je kunt gericht zoeken door “command + f” (Mac) of “ctrl + f” (Windows) in te drukken en vervolgens het telefoonnummer in te voeren.

Sociale Media

Soms zijn nummers gekoppeld aan een social media account. Bij sommige apps, zoals Facebook en Snapchat, kun je zoeken op telefoonnummer. Zo kun je mogelijk de identiteit van de beller achterhalen.

Whatsapp

Een andere manier is om het nummer toe te voegen aan je contacten. Open daarna Whatsapp en kijk of diegene ertussen staat. Als de beller Whatsapp gebruikt kan je wel eens de profielfoto van diegene bekijken, mits er toestemming voor gegeven is. Je kunt ook altijd een appje sturen om te vragen wie de beller is.

Terugbellen

Dit is misschien de meest voor de hand liggende oplossing, maar het is niet de veiligste. Als je niet zeker bent van de identiteit en intentie van de beller, is deze optie niet aan te raden. Als je het niet prettig vindt om met je eigen nummer te bellen, dan kun je altijd je nummerherkenning uit zetten. Op iPhone ga je in je “Instellingen” naar “Telefoon” en zet je “Nummerherkenning” uit. Op Android-toestellen open je “Telefoon” en klik je op de drie puntjes. Klik op “Instellingen”, “Gesprekaccounts” of “Gesprekken”, klik daarna op “Beller-ID” en kies “Nummer verbergen”.

Fraude 

Als je door een buitenlands nummer bent gebeld, dan is de kans groot dat het een oplichter is. Buitenlandse nummers herken je door een andere landcode, in Nederland is de code +316. Oplichters bellen vaak meerdere nummers tegelijk, laten de telefoon één keer over gaan en hangen dan weer op. De oplichters verdienen geld wanneer jij ze terugbelt, omdat de kosten van zo’n telefoongesprek hoog zijn. 

Fraude via WhatsApp of SMS

Een bekende manier om opgelicht te worden is via een (WhatsApp)bericht. Oplichters doen zich voor als je vriend(in), broer of zus en vragen je om geld naar hun over te maken. Het is verstandig om de persoon (terug) te bellen om te vragen of zij dit echt zijn, of de daadwerkelijke persoon via een ander social media account te benaderen (zoals Instagram DM of Facebook Messenger). Je kunt op WhatsApp een tweestapsverificatie instellen om je account te beveiligen (Instellingen > Account > Verificatie in 2 stappen > Inschakelen).

Telefoonnummer blokkeren

Wil je geen telefoontjes en berichten meer ontvangen van het onbekende nummer? Dan kun je het telefoonnummer blokkeren. Op zowel iPhone als Android-toestellen ga je naar de Telefoon app en druk je op de tab “Recent”. Op iPhone klik je op het i-icoon naast het nummer en kies je “blokkeer deze beller. Op Android-toestellen houd je het nummer even ingedrukt tot het pop-up menu wordt getoond. Kies hier voor “toevoegen aan blokkeerlijst”.

Direct regelen